Povećanje sigurnosti u prometu

Povećanje sigurnosti u prometu

U današnje vrijeme mobilnost je jako velika i samim time povećava se mogućnost nezgoda.
Statistički podaci pokazuju da su pješaci, odnosno građani naranjiviji sudionici u prometu.
Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije  provodi projekt Sigurni i pametni pješački prijelazi u sklopu kampanje Povećanje sigurnosti u prometu.

-U 2020. godini pokrenuli smo kampanju „Sigurni i pametni pješački prijelazi“ te je  analizom utvrđeno da su pješački prijelazi kod škola, vrtića i školskih autobusnih stajališta i ugibališta najkritičnije točke za koje smo isti tren dali izraditi prometna rješenja i raspisali natječaj za izradu vertikalne i horizontalne signalizacije te osvjetljenje pješačkih prijelaza.
Do sada je na 14 lokacija izrađeno a na još 7 ugovorom dogovoreno osvjetljenje pješačkih prijelaza na način da smo na konzolne stupove postavili znak, treptač i osvjetljenje koje je najmoderniji oblik svjetlotehnike.
Lokacije su dogovorene s jedinicama lokalne samouprave čije načelnice, načelnici i gradonačelnici sufinanciraju postavljanje instalacija kao i Zagrebačka županija koja je prepoznala značaj i vrijednost našeg projekta.
Lokacije u Zaprešiću, Svetoj Nedelji, Klinča Selu, Vrbovcu, Kloštar Ivaniću, Dubravi, Brckovljanima, Rugvici, Jakovlju, Luki, Dubravici i Dugom Selu su izrađene ili u izradi te smo za svaku pojedinu dobili sve pohvale građana i gradskih čelnika.
Na ovaj način rješavaju se najkritičnije točke koje djeci i ostalim pješacima ugrožavaju sigurnost pa i život.
Uz konkretnu realizaciju led osvjetljenja na pješačkim prijelazima krenuli smo i u izradu kataloga crnih točaka kojim ćemo utvrditi sve kritične odnosno crne točke i uska grla koja svim sudionicima stvaraju opasnost.
Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije svojom kampanjom povećanja sigurnosti u prometu izraditi će niz projekta kako bi se što efikasnije i brže statistika prometnih nezgoda smanjila- rekao je Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije.

Podsjetimo, Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije prošle je godine sveukupno utrošila 1.250.000,00 kn na postavljanje led svjetlosne zavjese iznad pješačkih prijelaza.

Interes oko projekta do sada su iskazale sve jedinice lokalne samouprave, a u ovom je projektu Zagrebačka županija prošle godine sudjelovala s ukupno 30% iznosa.